2014-03-07

Dags att staden generar sin egen energi

Istället för att landsbygden endast blir en produktionsyta för stadens energibehov genom stora och ofta felplacerade vindkraftparker är det dags att staden drar sitt strå till stacken. Det är i staden den mesta energin förbrukas och då är det väl rimligt att så mycket energi som möjligt också produceras där?
I dagsläget förväntar sig de flesta stadsbor att energi finns tillgänglig och genereras helt utan egen miljöpåverkan eller kostnader. Vad som ofta glöms bort är att energigenereringen ofta skapar stora miljöförstörelser på landsbygden - älvar byggs sönder och vacker natur där folk är bosatta industrialiseras med vindkraftverk.

Något som det bör satsas mer på i stadsmiljöer är att vissa byggnader (särskilt nybyggen) blev tvungna att generera en viss procent av den energi de behöver med solceller (eller vindkraftverk på taken om nu någon skulle tycka det är en bättre ide...). Stat och kommun bör ställa krav och ge incitament för att nya och befintliga byggnader måste bli hållbarare på egen hand. En liknelse från Tucson i Arizona (som ligger i en vattenfattig öken) är att inga nya hus eller byggnader får byggas utan att man kan garantera att man har tillgång till naturligt och miljövänligt vatten de närmsta 100 åren (det minskar drastiskt en miljöfientlig bebyggelse och tillväxt då miljöfarlig "vattenrovdrift" annars förekommer).
Klimatkompensering i Sverige görs tyvärr ofta idag genom att köpa extern sk. "miljövänlig" energi utifrån. Tyvärr kommer då ofta den klimatkompenserande energin från landskapsförstörande och boendemiljöförstörande vindkraft på landsbygden eller från sönderbyggda älvar.
Parkeringshus på Landvetter där "fyrkanterna" är energigenererande solceller

Ett parkeringshus på Landvetters flygplats är ett mycket bra exempel på hur det skulle kunna se ut i stads och industrimiljö. Jag tycker till och med just det här parkeringshuset är snyggare med solceller än vad de flesta andra parkeringshus är.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar